Tanulás

2020.04.20

"Elvégeztem az iskolát ötvös lettem. Az ötvös olyan fejlett formakultúrával, rajzi és plasztikai ismeretekkel, valamint fémtechnikai tudással rendelkező szakember, aki igényesen valósítja meg az ötvösség, különböző területein adódó szakmai és szakesztétikai feladatokat. Különböző ékszereket kezdtem el tervezgetni, elkészíteni, de a szívem mélyén mindig is tudtam, hogy ezüst ajándéktárgyakat szeretnék készíteni, nagypapám után. Elkezdtem az alapoknál. Hogy hol is indul ez az egész folyamat? Az ötvözéssel. Az ötvözet olyan fémes anyag, amely legalább két kémiai elemből áll, amelyek közül legalább az egyik fém. Az ötvözés általában javítja a fém tulajdonságait. Az ötvözetek egy része két vagy több fém megolvasztásával és összekeverésével készül.

Ezután az ötvözni kívánt anyagot az olvasztó kemencébe helyezzük bele. Olvadáspontja kb. 961,78 °C.

Ezek után a szerszámba öntik ki. Az oxigénnel nem reagál, de olvadt állapotban elég sok oxigént képes oldani. Az olvadék lehűlése közben, az ezüst megszilárdulásakor az oldott oxigén erőteljesen fröcskölve szabadul fel. Leginkább rézzel szokás ötvözni, ez nagymértékben növeli szilárdságát, miközben az ötvözet egészen 50% ezüsttartalomig megtartja fehéres, az ezüstre jellemző színét.

 

Finomságát ezrelékben adják meg, tehát a 800-as ezüst ezüsttartalma 800 ezrelék, azaz 80%. A legnépszerűbb a 92,5 %-os tisztaságú ezüst- Sterling ezüst a legrégebbi ötvözet, amit használunk."