A kezdet

2020.04.20

"Emlékszem, mikor kis gyermek voltam mindig nagypapám mellett segítettem az öntő műhelyben. Vártam a szüneteket, hogy Nála lehessek. Még mindig imádom a műhely illatát. 

Tágra nyílt szemekkel figyeltem, mit csinál. Együtt ötvöztük az anyagokat, szerettem az ezüst színét, ahogy öntötte bele a szerszámba az ezüst anyagot, gyönyörű színekben pompázott. Ahogy kihűlt a szerszám kivette belőle a szilárd ezüstöt. Nagypapám eleinte ékszereket gyártott, később pedig ajándéktárgyakat kezdett el készített. Több ezer öntő minta közül lehet válogatni. Különféle minták, kutyák, macskák, boros poharak, szarvasok, ékszer ládikó, szelence dobozok, fényképtartók, kanalak, békák, hanukiák, csengők, angyalok.

Én voltam a kis inasa, az egész folyamatot minden egyes alkalommal végig néztem és próbáltam minden apró kis mozdulatot ellesni Tőle. Ahogy viaszolt, ragasztotta a viasz mintákat, később beágyazta, leöntötte majd megmunkálta. Kalapálta, összerakta az ajándéktárgyakat, felpolírozta majd leantikolta.

Pár év múlva eldöntöttem, hogy én is ezen a pályán szeretnék dolgozni. Elvégeztem az iskolát, és nagypapa mellett kezdtem el dolgozni. Minden nap örülök, hogy ezen az úton vagyok. Szívvel-lélekkel készítjük egyedi ezüst ajándéktárgyainkat. Nagy gondoskodással munkáljuk meg ezüst dísztárgyainkat, hogy Önöknek örök emlék legyen."